מיקרוסופט מבינה את הכח של עיצוב אפליקציות

בשנים האחרונות מיקרוסופט מתבוננת בדאגה ובחוסר אונים איך אפל וגוגל משתלטים על עולם הסמארטפונים. זה לא שהם לא היו שם לפניהם, מיקרוסופט הוציאה מערכת הפעלה הרבה לפני ששתי המתחרות הגדולות ביותר שלה בכלל ידעו שהם הולכים להתעסק בשוק הסלולאר. ואכן החברה הצליחה לתפוס נתח שוק משמעותי, בעיקר מחוסר תחרותיות ויכולת להתמודד עם הכח שלה.

הכל השתנה כאשר אפל החריזו על האייפון הראשון ובכך חיסלו את כל החברות שהציעו מערכות הפעלה משלהם, פשוט בגלל שהם לא היו באותה ליגה של חווית משתמש. זה היה למעשה מכשיר אחר לגמרי שדורש רק אצבעות ולא עט סטיילוס טיפשי ולימוד כתב חדש על מנת להכניס מעט טקסט למכשיר (כפי שפאלם המציאו בזמנו את מה שבאמת היה חידוש גדול אך הפך ללא רלוונטי ברגע שאפל הציגה את מסך המגע ומערכת ההפעלה שלה). החידוש הגדול האחר הוא חנות האפליקציות שכולם מרוויחים: המשתמשים מקבלים אינסוף פונקציונאליות, העוסקים בפיתוח או עיצוב אפליקציות מקבלים דרך מדהימה להרוויח כסף ולהיחשף והחברה הגדולה מרוויחה מיליארדי דולרים והמון משתמשים מרוצים.

אז אילו חברות נפלו?

1. פאלם שהמציאה מערכת הפעלה עם ממשק חכם וחדיש אך לא הצליחה להוציא בזמן מכשירים טובים נקנתה לבסוף על ידי HP שכרגע לא יודעת מה לעשות עם זה.
2. Research in motion שהיא החברה הקנדית של בלקברי שמאבדת גובה במהירות בימים אלה ולא נראה ששום דבר יעצור את ההעלמות שלה.
3. נוקיה, החברה מפינלנד שהיתה הגדולה בעולם בייצור טלפונים ניידים והסתמכה על מערכת ההפעלה בקוד פתוח סימביאן שרכשו אותם ולא הצליחו למנוע את האכזבה מהמשתמשים שלה.
4. מיודעינו מייקרוסופט שכמו כל שלושת החברות שהזכרתי, לא הצליחו ליצור, או אפילו לחקות, את חווית המשתמש שאפל הגתה וביצעה בשלמות.

לא מפתיע אם כן, ששתי האחרונות, מיקרוסופט ונוקיה, כל אחת ענקיות בתחומם החליטו השנה לשתף פעולה, על מנת לחזור להיות רלוונטיים בשוק הקשה, התחרותי, אך הגדל במהירות מפחידה.

במהלך מאוד לא מייקרוסופטי, בחברה הזמינו מומחים רבים לממשקים וחווית משתמש והגו משהו חדש לגמרי. לא מועתק, לא דומה לאייפון או לאנדרויד. משהו שנראה ועובד אחרת והאמת נראה מצויין! (לעניות דעתי עיצוב הממשק הרבה יותר יפה ומרענן). הם קראו לממשק מטרו מכיוון שההשראה נלקחה מהשפה הגרפית של השלטים בתחנות הרכבת או שדות התעופה. פונט גדול, משטחים צבעוניים חלקים, לא בולטים, אייקונים מונוכרומטיים, צבעים חזקים. ועכשיו יש להם גם יצרן חזק בדמות נוקיה שיבנה את החומרה שתריץ את המערכת הזאת. זאת בנוסף לחברות ענקיות אחרות כגון סמסונג, HTC ו-LG. מעניין יהיה לראות האם מיקרוסופט תאפשר לחברות החומרה לעסוק עם עיצוב אפליקציות ייחודיות עבורן, כפי שקיים באנדרויד, על מנת לתת בידול ושוני בין היצרנים.

עיצוב אפליקציות

מייקרוסופט שמים לב שיש להם קלף חזק בדמות מטרו והם מרעננים עכשיו את כל המוצרים המשמעותיים שלהם שידבר בשפת המטרו. קונסולת המשחקים שלהם XBOX קיבלה כבר את העדכון ממשק. הקונסולה פועלת בזירת המאבק הבאה - בסלון של המשתמשים, שם גוגל ובקרוב אפל הולכים להיאבק בכל הכח. גם פה זה פלטפורמה לתכנים, אפליקציות ומשחקים. עידוד עיצוב אפליקציות איכותיות ובלעדיות עבור מיקרוסופט יתן לה יתרון גדול. אבל ההכרזה הכי מעניינת היא שווינדוס 8 הולך לקבל את ממשק המטרו ולצאת ממש בקרוב! מיקרוסופט מאוד רוצים להפוך להיות שחקן משמעותי בעולם הטאבלטים (זוכרים כמה הם ניסו להגיד לנו לפני כמה שנים שזה העתיד?) מכיוון שהם נמכרים כמו לחמניות וכמובן זקוקים למערכת הפעלה, והם יודעים שהמרחק בין טאבלטים ללפטופים הוא לא כזה גדול ובכל יום הם הופכים יותר ויותר לכלי עבודה להרבה אנשים. מייקרוסופט מבינה מה שכולם הבינו מזמן, שעולם המובייל גדל במהירות ואף הופך בהדרגה לחופף לעולם המחשב האישי מבחינת השימוש של הלקוח.

אני צופה שהשנה מייקרוסופט, בעזרתה האדיבה של נוקיה, הולכת להתחיל את הקאמבק שלה בעולם הסמארטפונים, וכבר יש הרבה פידבקים חיוביים שהם מקבלים בתקשורת בקשר למטרו. כמו הרבה פעמים בעבר, אחרי כמה נסיונות הם בסוף יודעים להעמיד מוצר מנצח. יחד עם הכח הגדול, השם והכסף אני מאמין שעם המון שיווק, ודחיפת אנשים לתכנות / עיצוב אפליקציות כדי להפוך את המרקטפלייס שלה לגדול ואיכותי. לפני מספר שבועות מיקרוסופט חשפו שתנאי התשלום יהיו טובים יותר מאשר אצל המתחרות, כלומר מפתחים יקבלו 80 אחוזים נתח מהמכירות (כאשר הם מוכרים מעל סכום מסויים) במקום ה-70 אחוזים שגוגל ואפל קבעו. בשנים האחרונות למדנו שאחד הדברים החשובים ביותר בפלטפורמה ניידת היא איכות המרקטפלייס ומיקרוסופט יודעים את זה ויש המון מתכנתים שעובדים בטכנולוגיות של מיקרוסופט, מה שנותן יתרון כלשהו. אני ממליץ לכם לשים לב בשנה-שנתיים הקרובות.